За нас

Казвам се Лилия Мавлова и ми доставя удоволствие да изработвам красиви неща за интериора, като бродирам гоблени, плета покривки на една кука, аранжирам декоративни вази и др., но не съм и мислила, че мога да нарисувам картина. Не съм художник и никога не съм предполагала, че ще започна да рисувам.
Преди година и половина претърпях тежка операция, след което търсих начини да превъзмогна болката, да преодолея страховете си, негативните емоции, и неприемането на случилото се. Съдбата ме срещна с Евгения Тотева – арт терапевт, която освен с психология се занимава и с рисуване, като самата тя рисува картини с пръсти без да е професионален художник. Част от терапията е рисуването с пръсти и по този начин с нейните напътствия започнах да рисувам картини.
През тази година и половина се получиха много интересни автентични мои картини, в които е вложено сърцето и душата ми. Получиха се картини с много символика, в които са изразени на подсъзнателно ниво чувства и емоции. Казвам получиха се, защото в повечето случаи започваш да рисуваш без да имаш първоначална идея и картината се получава от само себе си. И най-неочаквано тези картини се харесваха на близките и приятелите ми.
Идеята ни с Ирина да направим този сайт, като обединим нейните произведения с моите, дойде спонтанно след изложбата, която се проведе през месец февруари 2017 г. в Националния музей „Земята и Хората”, организирана от арт-терапевта Е.Тотева. На изложбата бяха изложени нейните картини, моите картини и на още 3 дами. Изложбата имаше невероятен успех и много бях изненадана, че картините ми се харесват и на други хора. Повечето от картините се продадоха, а средствата бяха дарени за благотворителност.
Картините ми нямат висока художествена стойност, но в тях има много емоции и чувства, много положителни вибрации и енергия – проверени са с радиестезия /едно от многото ми занимания/.
Така се роди тази идея, без да имам претенциите, че съм художник. С това най-вече искам да покажа на много хора, че могат .... и трябва да се борят, да преодолеят себе си, страховете си, отчаянието, безизходицата.
След лошото идва и хубавото, т.к. животът е един кръговрат.

Казвам се Ирина Тошева и бродирането ми е като мания, а посветиш ли се веднъж на това хоби, няма начин да не станеш зависим от него. Свикнеш ли обаче с факта, че хубавите неща стават бавно, няма начин да не се пристрастиш.
С много търпение и постоянство вече повече от 20 години практикувам хобито си, с което се чувствам удовлетворена и за мен това е начин за общуване.
Идеята ми е да прилагам бродерията в съвременни приложни предмети, като споделям тази красота и с Вас.
Изработвам везби по мотиви и шевици от автентични национални костюми, ризи, сукмани, кърпи, колани и други, съвременно приложени като картички и сувенири. Предметите пресъздават шевици от различни етнографски райони на България.
Ателието ще се обогатява с нови артикули и актуална информация.